Vuoden loppu lähestyy ja siinä samassa joulu, joka monelle tarkoittaa joululahjojen antamista. Yritysmaailmassakin joululahjat ovat yleisiä sekä henkilökunnalle että yhteistyökumppaneille. Ennen kuin päättää, mitä antaa joululahjaksi, on hyvä miettiä asiaa verotuksen kannalta, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä jälkikäteen.

Työnantaja voi antaa työntekijälleen verovapaasti kohtuullisen joululahjan. Verottajan näkökannasta lahja on kohtuullinen, kun sen arvo on enintään 100 euroa ja lahjakäytäntö koskettaa koko henkilökuntaa. Lahja tulee myös antaa muuna kuin rahana tai siihen verrattavana suorituksena. Täten lahjakortti ei käy, sillä verottaja tulkitsee sen verotettavaksi tuloksi, jos työntekijälle jää vapaus valita, miten lahjakortin käyttää. Mikäli työntekijä hankkii lahjansa itse ja yritys korvaa sen kulukorvauksena, tulkitaan sekin verottavaksi tuloksi valinnanvapauteen perustuen. Käytännössä hyvä joululahja on esinelahja, esimerkiksi herkkukori. Henkilökunnan joululahjaan voi sisältyä myös alkoholia esimerkiksi viinipullon verran. Arvonlisäverojen vähennysoikeutta ei henkilökunnan joululahjoissa koskaan ole. Yrityksen tuloverotuksessa lahjat kuitenkin saa vähentää.

Yhteistyökumppaneille annetut joululahjat ovat joko mainoslahjoja tai edustuslahjoja. Mainoslahjasta on kyse, kun annetaan vähäinen massalahja, joka annetaan usealle eri vastaanottajalle samanaikaisesti ja samanlaisena. Verotuksen kannalta vähäinen mainoslahja on arvoltaan enintään 35 euroa. Mainoslahjoja ovat esimerkiksi näytekappaleet yrityksen tuotteista tai esineet, joihin on painettu yrityksen logo. Mikäli yritys jakaa merkkipäivänään asiakkaille lahjoja, nekin tulkitaan usein mainoslahjoiksi. Mainoslahjoista saa vähentää arvonlisäveron, ja ne ovat vähennyskelpoisia myös tuloverotuksessa.

Edustuslahja taas on tarkemmin valittu lahjansaaja mielessä pitäen, jolloin lahja on yksilöllisempi. Edustuslahjoissa lahjansaajaksi saatetaan esimeriksi valita kaksi parasta yhteistyökumppania, jolloin kyse ei ole mainoslahjan tavoin massalahjasta. Kun yritys haluaa muistaa asiakasta heidän merkkipäivänä, on kyseessä myös edustuslahja. Edustuslahjoista ei saa vähentää arvonlisäveroa ja tuloverotuksessa vähennyskelpoiseksi luetaan vain 50 prosenttia kuluista. On hyvä kuitenkin muistaa, että alkoholi luetaan aina edustuslahjaksi, vaikka lahja muuten täyttäisi mainoslahjan kriteerit.

Heräsikö aiheesta kysymyksiä?

Kaikki yleisempiin verotukseen liittyvissä kysymyksissä voit aina olla yhteydessä omaan kirjanpitäjääsi. Jos mietit kirjanpidon ulkoistamista tai kaipaat hieman konsultoivampaa kirjanpitoa, niin laitathan rohkeasti viestiä myynti@gylling.fi, me keskustelemme mielellämme mahdollisuuksista lisää.

 

Jouluisin yhteistyöterveisin

Armi Jakola
Taloushallinnon asiantuntija
armi.jakola@gylling.fi