Laurilan tila

“Gyllingillä tunnetaan maatilan vuodenkierto”

Karjankasvatusta, viljelyä, metsätaloutta ja koneurakointia harjoittava Jani Peltoniemi on tottunut kovaan työhön, jossa aika on kortilla ja ennakointi kaikki kaikessa. Vuosittain tehtävä kirjanpito vaatii tilitoimistolta erityistä tarkkuutta ja toimialaosaamista.

Maatalousyrittäjällä riittää kiirettä kirjaimellisesti aamusta iltamyöhään.
– Töitä on pystyttävä tekemään, kun niitä on. Silloin tarvitaan myös osaavia kumppaneita, Jani toteaa. Heistä lähimmät ovat Janin perhe, vaimo Marika sekä lapset Janika ja Eelis. Maatila on koko perheen asia.

– Autan tilan töissä ja hoidan eläimiä. Myös lapset ovat innoissaan mukana, Janika pitää eläimistä ja Eelis koneista, Marika jatkaa.

Vuosi kerrallaan

Maatiloilla ja koneurakoinnissa taloutta hoidetaan vuoden jaksoissa; esimerkiksi arvonlisäverot maksetaan helmikuussa ja tukia maksetaan pääosin loppuvuodesta, johon ajoittuvat myös viljanmyynnistä saatavat tulot, toisaalta myös tärkeimmät ostot. Ainoa vuoden mittaan kertyvä tulo saadaan lihakarjasta. Peltoja vuokratessa maksut pitää hoitaa samana vuonna, ja raha saadaan vasta seuraavissa tuissa. Taloudenpidossa on ennen kaikkea osattava ennakoida, koska tulos ei näy heti ja tilannetta ei voi paikata kuukausittain. Investoinnit ovat haastavia, ja kirjanpidossa tarvitaan erityistä tarkkuutta, koska vaikutukset ovat pitkäaikaisia.
– Gyllingillä tunnetaan maatilan vuodenkierto. Heillä on kokemukseen perustuvaa ajantajua; ensimmäisiä kuitteja kysytään jo elokuussa, eikä jäädä odottelemaan kertarysäystä loppuvuoteen. Puuttuvista aineistoista muistutetaan ja minulle soitetaan perään, kun aihetta on. Myöskään tositteita ei tarvitse vääntää rautalangasta; kun ostan vaikkapa traktoriin varaosan, ei tarvitse selitellä, mistä on kysymys. Lisäksi he tuntevat talojen asiat, joten esimerkiksi peltojen ja rakennusten ostoihin liittyvät kuitit menevät oikeaan paikkaan. Iso etu on sekin, että Gyllingillä on käyty kurssit maatalouden verotuksesta ja muutoksista ollaan ajan tasalla, Jani kiittelee.
– Sanoisin, että Gyllingin asiakaspalvelu ja tiedottaminen yleensä on erinomaisesti hoidettu. Tuntuu, että meistä pidetään huolta, Marika sanoo.

Myös maataloudessa eletään haastavia aikoja. Tuottajahinnat vaihtelevat kovasti ja niitä on entistä vaikeampi ennakoida. Samaan aikaan tuet ovat laskusuunnassa.
– Sitä enemmän tarvitaan osaavaa kumppanuutta. Suosittelemme Gyllingin osaamista lämpimästi kaikille maatiloille, Peltoniemet sanovat.

 

”Gyllingillä tunnetaan maatilan vuodenkierto. Heillä on kokemukseen perustuvaa ajantajua; ensimmäisiä kuitteja kysytään jo elokuussa, ja puuttuvista aineistoista muistutetaan. Iso etu on sekin, että Gyllingillä on käyty kurssit maatalouden verotuksesta ja muutoksista ollaan ajan tasalla.” Jani Peltoniemi

maatalousyrittäjä, Laurilan tila

Laurilan tila, Tevaniemi:

  • Maatalousyrittäjä Jani Peltoniemi perheineen
  • Lihakarjaa: yhteensä 70 lehmää ja sonnia
  • Muu toiminta: koneurakointi, viljan puinti ja kuivaus, kaivinkoneurakointi 19-tonnin tela-alustaisella kaivinkoneella, traktoriurakointi
  • Urakoita esimerkiksi: laikutus, metsätiet, salaojitus, rakennusten ja aitausten pohjat ja jätevesijärjestelmät
  • Yhteydenotot: p. 040 744 3171 / jani.peltoniemi@ippnet.fi

 

TAMPERE

Hämeenkatu 26 A
33200 Tampere
(03) 271 0700
 

 

PARKANO

Keskuskatu 8
39700 Parkano
(03) 44 7200

 

 

HÄMEENLINNA

Raatihuoneenkatu 17 A
13100 Hämeenlinna
(03) 4670 200

 

 

VALKEAKOSKI

Valtakatu 15
37600 Valkeakoski
(03) 573 0520